روزشمار عملیات های دفاع مقدس

نوار زمان هشت سال جنگ تحمیلی

کد خبر : 50206
تاریخ خبر : 1399/04/28-11:46
تاریخ به روز رسانی : 1399/04/28-11:49
تعداد بازدید : 194
نسخه قابل چاپ

سقوط خرمشهر در غروب 4 آبان

غالباً وقتی حرف از خرمشهر به میان می آید، ناخودآگاه به یاد سوم خرداد 61 و سالروز آزادی اش می افتیم اما کمتر کسی است که به یاد بیاورد این شهر 19 ماه قبل از آزادی، در غروب غمبار چهارم آبان ماه 1359 به اشغال دشمن درآمده بود. روزی که هر ثانیه و دقیقه اش برای مدافعان خرمشهر و خصوصاً بچه های این شهر، مملو از بغض های فروخورده ای بود که همراه آفتاب کم رمق آبان ماهی، در میان امواج خروشان کارون غرق می شدند. شامگاه چهارم آبان ماه، صدای هلهله شادی دشمن در آن سوی شط، به وضوح شنیده می شد و دل رزمندگانی که در کوت شیخ موضع گرفته بودند خون می کرد. خرمشهر در پس 34 روز مقاومت جانانه سقوط کرده بود و آنطور که شهید دکتر مصطفی چمران بیان می دارد، آزادی خرمشهر به غرور جوانان ایرانی گره خورده بود.

سقوط خرمشهر در غروب 4 آبان
غالباً وقتی حرف از خرمشهر به میان می آید، ناخودآگاه به یاد سوم خرداد 61 و سالروز آزادی اش می افتیم اما کمتر کسی است که به یاد بیاورد این شهر 19 ماه قبل از آزادی، در غروب غمبار چهارم آبان ماه 1359 به اشغال دشمن درآمده بود. روزی که هر ثانیه و دقیقه اش برای مدافعان خرمشهر و خصوصاً بچه های این شهر، مملو از بغض های فروخورده ای بود که همراه آفتاب کم رمق آبان ماهی، در میان امواج خروشان کارون غرق می شدند. شامگاه چهارم آبان ماه، صدای هلهله شادی دشمن در آن سوی شط، به وضوح شنیده می شد و دل رزمندگانی که در کوت شیخ موضع گرفته بودند خون می کرد. خرمشهر در پس 34 روز مقاومت جانانه سقوط کرده بود و آنطور که شهید دکتر مصطفی چمران بیان می دارد، آزادی خرمشهر به غرور جوانان ایرانی گره خورده بود.

چهارم آبان سالروز سقوط خرمشهر است. شهری که در رقابتی تاریخی با بندر بصره، همواره مورد مناقشه دولت های ایران و عثمانی قرار می گرفت و طی فرازها و فرودهای متعدد، نام خود را در گوشه و کنار کتاب های تاریخی به ثبت می رساند. چنانچه این شهر قبل از اشغال توسط بعثی ها، دو بار توسط عثمانی ها و یک بار توسط حاکم بغداد به تصرف درآمده بود. شهری که در اوایل دهه 1350 و پس از گذراندن دوره های دشوار تاریخی، به جهت انجام مبادلات عظیم تجاری در آن، از حیث اهمیت اقتصادی و استراتژیکی تنه به تنه آبادان می زد، دوباره مورد طمع دشمنان قرار گرفت و این بار خونین تر از دفعات قبل، در چهارم آبان ماه 1359 هجری شمسی به اشغال درآمد.

همسایه بصره
خرمشهر در موقیعت جغرافیایی جنوب غربی استان خوزستان، همسایه دیوار به دیوار آبان است و تنها 12 کیلومتر با نقطه صفر مرزی شلمچه فاصله دارد. اگر شهر بصره را قرینه ای برای آن درنظر بگیریم، با وجود فاصله 18 کیلومتری بصره از مرز شلمچه، این دو شهر چیزی حدود 30 کیلومتر با یکدیگر فاصله دارند. 31 شهریورماه 1359 که عراق بعثی رسماً به کشورمان حمله کرد، خرمشهر مثل بسیاری دیگر از نقاط مرزی مجاور کشور عراق، از چندین روز و حتی چندین ماه قبل درگیر خصومت بعثی ها شده بود. چنانچه دو تن از پاسداران خرمشهر 10 روز قبل از شروع رسمی جنگ در مرز شلمچه به شهادت رسیدند.

غروب چهارم آبان
بعد از هجوم سراسری دشمن، مدافعان خرمشهر توانستند 34 روز مقابل دشمن ایستادگی کنند. از مرز شلمچه و پل نو گرفته تا فلکه مقاومت و خیابان چهل متری و بازار صفا و گمرک و مسجد جامع، وجب به وجب جنگیدند و همین مقاومت جانانه نیز باعث شد تا سقوط این شهر در غروب غمبار چهارم آبان ماه برای مدافعانش گران تمام شود. یکی از مدافعان این شهر در خصوص آخرین لحظات مقاومت می گوید: مسجد جامع سنگر اصلی ما به شمار می رفت. تا این مسجد سرپا بود، حتی دشمن جرئت نداشت بگوید که شهر را گرفته است اما غروب روز چهارم آبان ماه در حالی که عراقی ها به چند متری مسجد رسیده بودند، شهید جهان آرا اندک مدافعان باقیمانده را جمع کرد و گفت دیگر ماندن بی فایده است و باید شهر را ترک کنیم. به دستور جهان آرا، من و چند نفر دیگر از مدافعان از کوچه کناری مسجد خودمان را به کارون رساندیم و به آب زدیم و با شنا خودمان را به کوت شیخ در آن سوی شط رساندیم. خرمشهر شامگاه همین روز سقوط کرد.

سقوط خرمشهر در اسناد دشمن
اما چهارم آبان ماه تنها از دید رزمندگان ایرانی به مثابه سقوط این شهر به شمار نمی رود بلکه در اسناد دشمن بعثی نیز این تاریخ به منزله سقوط خرمشهر نام برده شده است. یکی از فرماندهان عراقی در گزارش خود می نویسد: بیمارستان واقع در کنار رودخانه کارون و کارخانه روغن نباتی به اشغال ما درآمد و مقاومت ها نیز در داخل شهر پایان یافت. در واقع روز 26/10/1980 (مصادف با چهارم آبان ماه 59) روز سقوط کامل شهر بدون درگیری بود. درگیری های امروز و روز گذشته جزء درگیری های اصلی محسوب نمی شود.

احساسات متناقض
بنابراین چهارم آبان ماه از سوی دو طرف درگیری به منزله پایان نبرد در قسمت غربی خرمشهر به شمار می رفت. شامگاه این روز دو احساسات متناقض در این سو و آن سوی شط کارون در جریان بود. در این سو بغض فروخورده رزمندگان در کارون غرق می شد و در آن سو صدای هلهله دشمن و تیراندازی هوایی شان به گوش می رسید. در این سو آخرین امید رزمندگان با غروب خورشید چهارم آبان ماه، به خاموشی می گرایید و در آن سو دشمن با افتخار به قائد اعظم خود(صدام حسین) اعلام می کرد که پرچم ایران را از فرمانداری خرمشهر پایین کشیده و پرچم خود را نصب کرده است. اما این پایان ماجرا نبود و 575 روز بعد، تمام وقایعی که خرمشهر در چهارم آبان 59 شاهدش بود، عینا برعکس تکرار شد و 13هزار عراقی گیر افتاده در داخل خونین شهر شاهد بودند که چطور عزم و غرور جوانان ایرانی به تمامی تسلیحات آنها غلبه کرد و با آزادسازی خرمشهر در سوم خردادماه 1361، سیلی محکمی به گوش صدام و اربابانش نواخته شد.

مراقب باشیم ایمانمان سقوط نکند
سقوط خرمشهر اگرچه اتفاقی غمبار در تاریخ دفاع مقدس به شمار می رود، اما برای رزمندگان بصیری مانند شهید محمد جهان آرا و شهید بهروز مرادی، مملو از عبرت ها و نکته هایی بود که باید از آنها درس گرفته می شد. در اینجا نگاهی به واکنش این دو رزمنده در ماجرای سقوط خرمشهر می اندازیم.

از شهید محمد جهان آرا اینطور نقل می شود که وقتی خرمشهر سقوط کرد و او شاهد ناراحتی زاید الوصف همرزمانش بود، آنها را در آن سوی کارون جمع می کند و می گوید: اگر خرمشهر سقوط کرد دوباره آن را پس می گیریم، مراقب باشیم ایمانمان سقوط نکند. یکی از رزمندگانی که شاهد سخنان جهان آرا بود، می گوید: در آن لحظات حساس کمتر کسی از رزمندگان با چنین دیدی به موضوع سقوط خرمشهر نگاه می کرد. در واقع وجود بسیاری از ما مملو از غم و کینه از دشمن بود، اما جهان آرا و امثال او نگاهی الهی به وقایع داشتند و تاریخ نشان داد که چطور با آزادسازی خرمشهر، حرف جهان آرا به واقعیت تبدیل شد. به راستی برنده واقعی کسی بود که ایمان خود را حفظ کرد و در برابر ناملایماتی چون سقوط خرمشهر، یأس و ناامیدی را به خود راه نداد.

ضبط صدای امواج
شهید بهروز مرادی نیز از جمله مدافعان خرمشهر بود که اصالتی اصفهانی داشت. او در خردادماه سال 67 و در شلمچه به شهادت رسید. بنابراین از شاهدان آزادی خرمشهر بود. شهید مرادی همان جوان خوش خطی است که تابلوی: به خرمشهر خوش آمدید، جمعیت 36 میلیون نفر را نوشته و مثل یک سند تاریخی از خود به یادگار گذاشته است. از شهید بهروز مرادی نقل می شود که بعد از سقوط خرمشهر، شب ها با یک ضبط صوت در شهری که پرنده در آن پر نمی زد و صدای گلوله و زوزه باد در میان در و پنجره های خانه های خالی شهر می پیچید، به راه می افتاد و صداهای مختلفی را ضبط می کرد. میکروفن ضبطش را کنار شط کارون می گذاشت و صدای آب را که با صدای گلوله و انفجار همراه می شد ضبط می کرد، از او می پرسند این صداها به چه درد می خورد؟ پاسخ می دهد: همزمان با آرشیو آثار موزه جنگ تحمیلی نیاز به آرشیو صوتی هم خواهیم داشت و این افکت های صدا می تواند به مستندسازان ما کمک کند که برای ساخت فیلم هایشان از صداها و افکت های ویژه و خاص خرمشهر استفاده کنند. در قاموس امثال مرادی ها، خرمشهر هرگز سقوط نکرده بود و آنها با اشتیاق انتظار روز آزادسازی شهر را می کشیدند. چنانچه شهید بهروز مرادی حتی در اوج ناامیدی اشغال خرمشهر به فکر مستندسازانی بود که می خواستند بعد از آزادی خونین شهر، سرود آزادی اش را به تصویر بکشند.

برچسب ها :

نام*
ایمیل*
نظر*


© 1397 کلیه حقوق محفوظ است | طراحی وب سایت
x - »